octo design university
background

Μικρό απόσπασμα σημειολογίας για την δημιουργία ενός think-tank για την παιδεία και την εκπαίδευση στο Ελληνικό design ή «πως γεννιούνται και ωριμάζουν οι ιδέες;».

Τρείς άνθρωποι συζητούν για την δημιουργία μιας Σχολής Συγκριτικής Ασχετότητας.

Ο Μπέλμπο και o Ντιοταλέβι εξηγούν στον Καζαουμπόν τις θέσεις τους ως προς την αναγκαιότητα για την «Αναμόρφωση της Γνώσης».

«Είναι ο Ντιοταλέβι» είπε ο Μπέλμπο κι έκανε τις συστάσεις.

«Α, ήρθατε να κοιτάξετε για τους Ναϊτες; Δύστυχε! Ακούστε, μου ήρθε στο μυαλό ένα ωραίο: Αθιγγανική Πολεοδομία!».

«Ωραίο!», είπε ο Μπέλμπο με θαυμασμό. «Εγώ σκέφτηκα την Ιππική Τέχνη των Αζτέκων!».

«Εξαίσιο. Όμως το κατατάσσεις στην Υγροτομία ή στα Αδύνατα;»

«Μια στιγμή να δούμε», είπε ο Μπέλμπο. Έψαξε στο συρτάρι και έβγαλε μερικά φύλλα χαρτιού. “Υγροτομία …!”. Με κοίταξε και αντιλήφθηκε την περιέργειά μου.

«Μάθετε ότι η Υγροτομία είναι η τέχνη του να τεμαχίζεις το ζουμί. Όχι;”, στράφηκε στον Ντιοταλέβι, «η Υγροτομία δεν αποτελεί τομέα, αποτελεί επιμέρους θέμα, όπως η Μητραδελφοχαιρετιστήρια Μηχανική και η Τριχοκατάβαση, ανήκουν όλες στον τομέα της Τετρατριχεκτομίας».

«Τι είναι η τετραχε…» αποτόλμησα.

«Είναι η τέχνη του να τεμαχίζεις την τρίχα σε τέσσερα ίσα μέρη. Ο Τομέας αυτός περιλαμβάνει τη διδασκαλία αχρήστων τεχνικών, παραδείγματος χάριν η Μητραδεφλοχαιρετιστήρια Μηχανική σε διδάσκει να κατασκευάζεις μηχανές για να χαιρετάς τη θεία σου. Δεν είμαστε βέβαιοι αν στον τομέα αυτό θα πρέπει να εντάξουμε και την Τριχοκατάβαση, που είναι η τέχνη του να τη γλιτώνεις παρά τρίχα και δεν μου φαίνεται εντελώς άχρηστη, συμφωνείτε;»

«Σας παρακαλώ, πείτε μου τι είναι αυτή η ιστορία …» ικέτεψα.

«Ο Ντιοταλέβι και ο υποφαινόμενος οργανώνουμε την αναμόρφωση της γνώσης. Μια Σχολή Συγκριτικής Ασχετότητας, όπου θα μελετώνται μαθήματα άχρηστα ή αδύνατα. Η Σχολή θα τείνει να παράγει μελέτες που θα είναι σε θέση να επαυξάνουν επ’ άπειρον τον αριθμό των άσχετων μαθημάτων».

«Και πόσα τμήματα έχει;»

«Προς το παρόν τέσσερα, όμως μπορούν να περιλάβουν παν το επιστητόν! Το Τμήμα της Tετρατριχεκτομίας λειτουργεί προπαρασκευαστικά, σκοπός του είναι να εκπαιδεύσει τον νου στην έννοια του άσχετου. Σημαντικό είναι το τμήμα των Αδυνάτων ή Impossibilia. Παραδείγματος χάριν, Αθιγγανική Πολεοδομία ή Ιππική Τέχνη των Αζτέκων … και άλλα. Ουσία του κλάδου είναι η κατανόηση των βαθυτέρων λόγων της μη-σχετικότητας και ιδιαίτερα για το τμήμα των αδυνάτων, της μη-δυνατότητας. Ορίστε λοιπόν: Μορφηματική του Μορς, Ιστορία των Καλλιεργιών στην Ανταρκτική, Ιστορία της Ζωγραφικής στη Νήσο του Πάσχα, Σύγχρονη Σουμεριακή Λογοτεχνία, Στοιχεία Μοντεσοριανής Δοκιμολογίας, Ασσυρο-βαβυλωνιακός Φιλοτελισμός, Τεχνολογία του Τροχού στις Προκολομβιανές Αυτοκρατορίες, Εικονολογία Μπράιγ, Φωνητική του Βωβού Κινηματογράφου …»

«Τι λέτε για Ψυχολογία του Όχλου στη Σαχάρα;»

«Καλό!», είπε ο Μπέλμπο.

«Καλό!», είπε και ο Ντιοταλέβι με πεποίθηση. «Θα πρέπει να συνεργαστούμε. Ο νεαρός έχει στόφα, δε συμφωνείς Τζιάκοπο;»

«Ναι, το κατάλαβα αμέσως! Χθες το βράδυ έστηνε βλακώδεις συλλογισμούς με μεγάλη ευστροφία. Ας συνεχίσουμε όμως, αφού το θέμα μας ενδιαφέρει. Τι είχαμε βάλει στο τμήμα της Οξυμωρικής, γιατί δε βρίσκω πια τις σημειώσεις;»

Ο Ντιοταλέβι έβγαλε από την τσέπη του ένα φύλλο χαρτί και με κοίταξε με αποφθεγματική συμπάθεια: «Στην Οξυμωρική, όπως λέει και η ίδια η λέξη, βασιζόμαστε στην αυτοαντίφαση του κλάδου. Γι’ αυτό και γνώμη μου είναι ότι η Αθιγγανική Πολεοδομία θα πρέπει να ενταχθεί εδώ.»

«Όχι», είπε ο Μπέλμπο, «μόνο αν ήταν Νομαδική Πολεοδομία. Τα αδύνατα έχουν σχέση με το εμπειρικά απραγματοποίητο, η Οξυμωρική με μια αντίφαση των όρων».

«Θα δούμε. Μα τι είχαμε βάλει στην Οξυμωρική;»

«Ορίστε: Θεσμοί της Εξέγερσης, Παρμενίδεια Δυναμική, Ηρακλείτεια Στατική, Σπαρτιατικός Συβαριτισμός, Θεσμοί της Λαϊκής Ολιγαρχίας, Ιστορία των καινοτόμων Παραδόσεων, Ταυτολογική Διαλεκτική, Ρητορική του Μπούλ.»

Τώρα ένιωθα την πρόκληση να δείξω το ταμπεραμέντο μου: «Θα μπορούσα να προτείνω μια Γραμματική των Εξαιρέσεων;»

«Ωραίο, ωραίο!» είπαν και οι δύο μαζί και βιάστηκαν να το σημειώσουν.

«Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα.» είπα.

«Ποιο;»

«Αν κοινοποιήσετε το σχέδιό σας, θα εμφανισθεί ένα σωρό κόσμος με έγκυρα συγγράμματα!»

Απόσπασμα από το Εκκρεμές του Φουκώ, Ουμπέρτο Έκο.

Η ανάγκη ύπαρξης μια σχολής αφιερωμένης στο Ελληνικό design φέρει την Octo design στην διαδικασία της δημιουργίας μιας «δεξαμενής σκέψης» κυρίως ως προς τις ποιοτικές προϋποθέσεις της λειτουργίας μια σχολής υψηλού επιπέδου.

Το project διαχειρίζεται η Leading Brands Agency και αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2021. Η δημιουργικότητα έχει ανάγκη την ανάλυση, η ανάλυση εμβαθύνει στην ποιότητα προϋποθέτοντας συζήτηση και σκέψη.

Η Octo Design και η Leading Brands Agency σας καλούν να λάβετε μέρος στη συζήτηση σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα. Εαν έχετε άποψη για την δημιουργία μιας τέτοιας σχολής, αφήστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω διεύθυνση e-mail και θα σας καλέσουμε σε μια δημιουργική κουβέντα!

school @ octodesign . gr

Γίνε χορηγός!

Οι Έλληνες σχεδιαστές χρειάζονται την υποστήριξή σας και η Octo Design την σύμπραξη με καταξιωμένες επιχειρήσεις που διαθέτουν διεθνή εμπορική εμπειρία.

Ας γνωριστούμε!

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

deutsche telekom
IBM
azure microsoft
docusign